Opinie: Blocul Acum cu PDM nu pot forma un Guvern
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opinie: Blocul Acum cu PDM nu pot forma un Guvern

Jurnalistul Valerii Demideţkii consideră că blocarea tribunei Parlamentului este o reacţie firească a opoziţiei, iar Blocul ACUM cu PDM nu pot forma un Guvern. Opiniile au fost expuse în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul NTV Moldova.

Jurnalistul Valerii Demideţkii consideră că blocarea tribunei Parlamentului este o reacţie absolut normală a opoziţiei, destul de previzibilă. „Opoziţia pentru ce există? Opoziţia vrea să obţină puterea, merge în alegerile prezidenţiale, ea înţelege că actualmente legislaţia este făurită în aşa fel încât demisia Guvernului duce fără îndoială la alegeri parlamentare anticipate. Blocul Acum cu PDM nu pot forma un Guvern pentru că preşedintele propune candidatura premierului şi el de două ori îl va propune tot pe Ion Chicu”, a menţionat jurnalistul.

Potrivit lui, de facto, nimeni nu vrea să se „despartă” de mandatele de deputaţi pentru că, în caz de anticipate, Partidul Democrat nu ar mai obţine 30 de fotolii în Parlament, dar numai câteva. „Nimeni nu vrea să-şi piardă mandatul, dar este absolut normal că va face gălăgie”, a explicat Valerii Demideţkii. Totodată, jurnalistul consideră că socialiştii ar putea merge la alegeri anticipate pentru că în acest caz ar putea obţine un rezultat mai bun decât la scrutinul precedent. De asemenea, în opinia lui, şi Partidul Şor ar putea obţine mai multe fotolii de deputat, în caz de anticipate.

Comentatorul politic Roman Mihăeş afirmă că Blocul ACUM şi Partidul Democrat au acelaşi interes – căderea Guvernului condus de Ion Chicu. De asemenea, printre interesele lor ar fi obţinerea organizării alegerilor parlamentare anticipate şi încercarea de a-şi consolida poziţiile în legislativ.

„Blocul ACUM şi PDM deja nu mai poartă acest „război mediatic”. Toţi s-au unit împotriva socialiştilor, împotriva lui Chicu. „Sponsorul” lor le va găsi loc pentru fiecare”, a menţionat Roman Mihăeş.

Vineri, 21 februarie, deputaţii PAS şi PPPDA au blocat tribuna Parlamentului în semn de protest pentru „ignorarea” moţiunii împotriva activităţii Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi a faptului că ministrul Aureliu Ciocoi nu s-a prezentat în plenul Parlamentului. Parlamentarii s-au declarat nemulţumiţi şi de intenţia premierului Ion Chicu de a prezenta raportul de activitate în şedinţă în plen, fără a-i informa din timp despre acest lucru.
Similare
RECOMANDĂRI